3 trucuri
Gratareala reusita sau esec? Intre cele doua stari de fapt se afla 3 trucuri mici prin care elimini orice risc de greseala.
Gratar curat, gust adevarat
Prima si cea mai importanta este curatarea gratarului inainte de a prepara ceva pe grill. Chiar daca ai fost harnic si cu chef si ai indepartat toate resturile cand ai incheiat gratareala precedenta, nu e mare efort sa mai dai o data cu peria de sarma pe tijele grill-ului. Astfel, mancarea va avea doar gustul maiestriei tale de Chef, fara adaosuri nedorite de rugina sau ramasite arse.
Nu lipi, nu vrei fasii
E usor sa strici preparatele cand acestea se lipesc efectiv de suprafata grill-ului. Pe langa aspectul de resturi jupuite, gustul final se va schimba intrucat bucatile rupte elimina aromele si continutul maturarii prealabile (pentru ca, stii si tu, cea mai buna friptura necesita o pregatire initiala prin adaugarea de condimente, ulei, vin sau alte ingrediente in functie de preferinte si de reteta).
Incinge bine gratarul si, implicit, grill-ul. Apoi, ca o masura de prevedere in plus, foloseste o jumatate de cartof: unge tijele pe care vei aseza carnea cu partea taiata a acestuia. Simplu si la indemana.
Cu rabdare, tine randul
Cand ai Chef de gratareala, te organizezi pentru un mic (sau mare) festin de gusturi, asa ca e putin probabil sa gatesti doar un fel sau doua de preparate. Si cum vei avea, cel mai probabil, o varietate mare de carne, ordinea intrarii pe gratar devine foarte importanta si iti solicita latura logistica a gatirii la jar din carbuni.
Primele trebuie sa fie pregatite carnurile putin procesate, fibroase, cum ar fi cotlete, ceafa, piept sau pulpe. Apoi arunci pe grill micii, burgerii, carnatii si frigaruile. Si daca iti plac si legumele (ceea ce iti dorim si te sfatuim), pregateste-le mai la final cand jarul nu mai este puternic intrucat nu au nevoie de caldura puternica.
Iar la sfarsit, pestele inchide procesul de gratareala, cum e si firesc, datorita gustului si mirosului specific care trebuie sa nu afecteze restul preparatelor.
Spor la Chef!