Lemne si carbuni

Lemne si carbuni

Inainte de a aprinde focul, pe langa masurile de preventie a incendiilor, asigura-te ca ai la indemana lemne uscate si carbuni de calitate pentru ca fumul generat de acestia si caldura degajata influenteaza gustul mancarii si aspectul final.


Ce urmarim cand alegem carbunii?


  1. Puterea calorica (un carbune de calitate poate degaja o temperatura de 500ºC);
  2. Consistenta (cauta sa cumperi saci cu cat mai putin praf de carbune si mai mult carbune efectiv);
  3. Dimensiunea (ideal, de marimea unui pumn);
  4. Volumul (un sac de carbuni de 3 kg de calitate superioara poate avea jumatate din volumul unuia de 3kg de calitate inferioara);
  5. Pretul (un produs foarte ieftin are intotdeauna o calitate pe masura costului).

Noi iti recomandam carbunii din lemn natural (stejar, fag, nuc) cu dimensiuni ideale comparabile cu un pumn (pentru ca numai acestia nu se vor consuma prea repede si vor oferi aroma naturala optima pentru preparatele puse pe grill).

In functie de lemenul din care sunt obtinuti, carbunii se diferentiaza, in momentul folosirii, ca timp de ardere si ca temperatura degajata. Astfel, cei care au la baza lemnul de de stejar au ardere mai indelungata si sunt ideali pentru prepararea alimentelor la temperaturi mai scazute. Ceilalti, degaja o temperatura mai ridicata intr-un timp mai scurt.

Mai este si varianta carbunilor brichete, obtinuti din reziduri din lemn si compusi chimici. Avantajul principal al acestui tip este ca mentine o temperatura constanta a arderii insa nu de intensitate foarte ridicata intrucat nu are consistenta si densitatea carbunelui obtinut din lemn.

Deci, carbunii trebuie alesi in functie de ce anume doresti sa pregatesti, asa ca e bine sa tii cont de reteta, de sfaturi si de experienta ta de grataragiu de Chef.


Spor la chef!

Cele mai recente sfaturi pentru tine